Forside 1

Egnsarkivet har åbningstid: Tirsdage fra kl. 15-17

Torsdag d.15.marts 2018 kl.19.00 i Caféen på Lokalcentret
Livet langs Solbjerg Hovedgade.

”Historien om Solbjerg Hovedgade” – en aften, hvor vi viser billeder på power point og fortæller om huse og erhverv m.m. på Solbjerg Hovedgade, og hvor man kan supplere med historier. Harriet, Svend Alrø, Mona Alrø, Anne Marie Vinther, Ester Jensen har boet i byen i rigtig mange år – og kan alle fortælle om livet i byen gennem tiderne. Der optages video på aftenen. Vi håber også at andre folk, der har boet i byen i mange år vil komme og bidrage med historier og anekdoter om de forskellige bygninger.
Vi skal se billeder og høre historier om huse og mennesker, der har præget byens hovedgade.
Der vil være noget at hente både for dem, der har minder derfra og for dem, der vil vide mere om den by, de bor i.

Tilmelding til Lisbeth Andersen, tlf. 29 45 54 19 eller mail mbalskilde@mail.dk. Arrangementet er gratis, og der serveres kaffe og kage. Vel mødt!

Et eldorado af danske film.

”Hvornår var det nu det var?” Spørgsmålet får ny betydning, hvis man går ind på hjemmesiden www.danmarkpåfilm.dk Her kan man nemlig gå ind og se film, der dokumenterer hverdagslivet landet over fra 1899 til 1955. Både film med og uden lyd.

Filmene stammer fra Det Danske Filminstituts filmarkiv, hvor man er i fuld gang med at digitalisere de tusindvis af dokumentarfilm, der er samlet siden 1941. Foreløbig er 680 film gjort tilgængelige. Af dem er der lavet 1350 klip, som varer mellem ét og fem minutter.

På forsiden er der en oversigt med temaer, tidslinjer og et danmarkskort, hvor man kan finde film fra det sted, man bor. I bunden af forsiden er der en alfabetisk liste med emneord med alt, hvad der findes på hjemmesiden.

Nordisk film, Politikens filmjournaler og kongelig hoffotograf Peter Elfelt er storleverandører af film, men også private har bidraget til samlingen. Se f.eks. en film om traktortræk ved Malling i 1952.

Så gå på jagt i fortiden og del oplevelserne med venner og familie. God fornøjelse!

Ny arkivleder

I flere år har arkivet været uden officiel leder. Men fra d.1.august 2017 har Lis Hauerslev nu kontrakt på, at hun er arkivleder med de pligter og det yderst beskedne honorar, der følger med. Det giver mere orden i geledderne og klarhed både indadtil og udadtil. Og Lis har allerede vist, at hun er god og kompetent til at styre sine tropper.

Medarbejder søges

Arkivet mangler en person m/k til scanning af billeder et par timer on ugen. Jobbet kan sagtens være midlertidigt. Er det noget for dig, så henvend dig til arkivet.

Næste udstilling på arkivet

Arkivets næste udstilling vil komme til at handle om Hovedgaden før og nu. Hvis der er nogen med bopæl på Hovedgaden, der bekymret bemærker ”fremmede”, der tager billeder af deres hus, skal de ikke ane uråd. Det er sandsynligvis frivillige fra arkivet, som forbereder vores næste udstilling!

Gravsten i de fire sogne i Solbjerg

I disse år gennemfotograferes de fleste kirkegårdes gravsten i Danmark. Billederne lægges på nettet, så slægtsforskere og andre interesserede nu også har denne mulighed for at finde oplysninger frem om deres familie. Det sted, man kan finde de fleste, har adressen www.findengrav.dk, hvor man kan taste den pågældende kirkegård ind, hvorefter man vælger et navn ud fra en alfabetisk liste. Men det er ikke alle, man kan finde ad den vej. I Solbjergområdet drejer det sig om kirkegårdene i Astrup, Hvilsted og Tulstrup. Søger man et gravsted på Tiset kirkegård, skal man til hjemmesiden: DIS-gravsten: gravsten.dis-danmark.dk, hvor man skal indtaste oplysninger i en formular for at finde personen og derefter klikke på navnet for at komme frem til gravstenen. Alle disse kirkegårde er blevet fotograferet i løbet af 2015 og 2016. Der kan også linkes fra arkivets hjemmeside under links.     http://www.egnsarkivetsolbjerg.dk/links/

Slægtsforskning

Dyrker du slægtsforskning eller arbejder en del med det, kunne du måske være os behjælpelig med at indskrive billeder i www.arkiv.dk . Det er sådan, at vi indscanner hele vores billedarkiv og herefter putter det på internettet. Inden da kontrollerer vi lige de oplysninger, vi har på personer og steder, sådan at vi er sikre på, at det er de rigtige oplysninger, der kommer ud på nettet. Der er også mange andre funktioner, som vi gerne vil have hjælp til.

Har du nu god tid her på de lange vinteraftener, så skulle du at gå ind på www.arkiv.dk og skrive ”Solbjerg” i ”søgefeltet”. Frem kommer for øjeblikket 2498 resultater. På resultatsiden, der er kommet frem. I venstre side ved ”Arkiv” skriv ”sol” og klik på Solbjerg og Omegns….

Nu er du klar til at søge specifikt på ting, der interessere dig f.eks. Tulstrup, Niels Peters Kro, en bestemt person e.l. Det er ikke sikkert, at det giver resultat endnu, idet vi mangler at lægge ca. 4000-6000 billeder ind og endnu flere arkivalier.

Du kan også kigge på vores hjemmeside på www.egnsarkivetsolbjerg.dk . Her kan du se hvilke udgivelser, vi har på arkivet af bøger og hæfter, åbningstider mm. På hjemmesiden er der også nogle gamle billeder, vi ikke kan finde ud af. De samme billeder ligger i Facebook gruppen ”Solbjerg i gamle dage”. Facebook-gruppen er en gruppe, hvor du kan lægge billeder ind og få andre i byen til at komme med deres bud på, hvem der skulle være på billedet.

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.